Ik zie me nog zo als 12-jarige de middelbare school binnen lopen tijdens de Open Dag. Hoe anders was dat enkele weken geleden, toen ik na ruim 20 jaar opnieuw door de gangen van een middelbare school liep. Dit keer om docenten en scholieren te filmen van Het Rhedens; een kleinschalige school voor havo-, atheneum- en gymnasiumonderwijs in Rozendaal.

Vanwege de strenge coronamaatregelen is het voor de school momenteel niet mogelijk om Open Dagen te organiseren voor de leerlingen van groep 8 van de basisschool die een keuze moeten maken naar welke middelbare school ze graag willen. Hoe breng je dan de sfeer van de school, het enthousiasme van de docenten en de ervaringen van brugklassers over op de nieuwe eerstejaars?

Samen met de opdrachtgever hebben we gezocht naar een passende oplossing. Voor Het Rhedens hebben we van een aantal vakken korte informatievideo’s gemaakt. Video’s waarin de docenten zich voorstellen en op enthousiaste wijze iets vertellen over hun vak. Verder leggen ze uit wat er van de leerlingen wordt verwacht en welke boeken er worden gebruikt in de les.

En natuurlijk komen ook de scholieren van Het Rhedens aan het woord die iets zeggen over het betreffende vak en over de school. Opvallend hoe makkelijk de tieners meewerken aan de video-opnames en met hoeveel enthousiasme ze voor de camera staan. Echte natuurtalenten. Ook leuk om te zien is hoe het lesgeven in de loop der jaren is veranderd. Het Rhedens is duidelijk met z’n tijd meegegaan en geeft op een bijzonder creatieve manier les. Dat was op mijn middelbare school indertijd wel anders.

De informatievideo’s worden getoond op alle sociale kanalen van Het Rhedens en op hun website. Deze video’s kunnen de aankomende brugklassers dan thuis samen met hun ouders bekijken. Misschien is een video bekijken minder opwindend dan zelf door de school lopen. De online presentaties door de docenten en scholieren van Het Rhedens zijn in ieder geval informatief en prikkelend genoeg om geheel coronaproof een weloverwogen schoolkeuze te kunnen maken.

 

Het Rhedens

Lichaamlijke opvoeding

Het Rhedens

Biologie

Het Rhedens

Aardrijkskunde

Het Rhedens

Engels

Het Rhedens

Klassieke Talen

Het Rhedens

Nederlands

Het Rhedens

Technologie