Bedrijfsfilm SGS

Filmen op een geheime locatie; hoe bijzonder is dat! Die geheime locatie is de werkplaats van Wim en Bas Stijnis ergens in Emmen (nee, meer zeg ik niet).

In deze werkplaats produceren de broers gouden en zilveren sieraden onder de naam SGS (Stijnis Gouden Sieraden). SGS is best bijzonder want het is het laatste echte productiebedrijf van sieraden in Nederland en dat wilden ze graag in een professionele bedrijfsfilm laten vastleggen.

Aanvankelijk was het de bedoeling van de gebroeders Stijnis om in eigen beheer een klein assortiment sieraden te vervaardigen voor hun juwelierszaken in Assen en Emmen. Dit is echter volledig uit de hand gelopen. Sinds 2008 is SGS uitgegroeid tot een sieradenproductiebedrijf en -groothandel met een machinepark van ruim 800 vierkante meter. Hier wordt nog het echte ambacht van goud- en zilversmid uitgeoefend.

Het smelten van het goud en zilver, het legeren, gieten, walsen, slijpen en polijsten; het gebeurt allemaal in eigen huis. In het atelier worden vervolgens schitterende sieraden ontworpen en gemaakt, met of zonder diamanten. Prachtig om te zien.

Deze opdracht heb ik dan ook met beide handen aangenomen. Want wat is er nou mooier dan het filmen van echt vakmanschap. Het resultaat is een sfeervolle bedrijfsfilm voor SGS, waarin het verhaal van dit unieke familiebedrijf middels mooie close-ups in beeld wordt gebracht, terwijl Bas Stijnis vol passie het productieproces uitlegt. Niet alleen de video is maatwerk maar dit keer ook de muziek! Deze is gemaakt door componist Len van de Laak, die op een prachtige manier dit verhaal omzet naar muziek. Over de kracht van filmmuziek kom ik in een apart blog nog eens terug.

De foto’s hieronder zijn gemaakt door Cor Verdouw. Hij is gespecialiseerd in het fotograferen van sieraden van SGS. De grote kracht van Cor is om het sieraad optimaal weer te geven zodat je als toeschouwer gefascineerd blijft kijken naar het sieraad.